SISTEMA Analizi-PAScal-TIA Selection Tool Yazılımların Farkları Nedir?

EN ISO 13849-1 uygunluk raporu, otomatik hat güvenlik seviyesi belirleme gibi işlemler için SISTEMA yazılımı dışında başka yazılımlarda bulunmaktadır.

SISTEMA, önceki yazılarda belirttiğimiz üzere eski adı ile BGIA yeni adı ile IFA (Alman İş Güvenliği Enstitüsü) tarafından herkesin ücretsiz erişebileceği şekilde piyasaya sürülmüştür.

EN ISO 13849-1 uygunluk raporu oluşturabilmek için ilave bir ücret ödemeden makinelerdeki emniyet fonksiyonlarının istenen PL seviyelerine ulaşıp ulaşmadığını doğrulanabilmektedir.

PASCAL yazılımına göre kullanımı biraz daha zordur, uygulamanın karmaşıklığına göre manuel olarak hesaplanması gereken değişken sayısı fazladır ve derin bir EN ISO 13849-1 bilgisi gerektirir.

Ayrıca SIL seviyesi içeren (Safety Integrity Level) IEC 62061 standardına uygun doğrulama SISTEMA yazılımı aracılığı ile yapılamamakta olup SISTEMA sadece EN ISO 13489-1 standardını desteklemektedir. 

https://www.dguv.de/ifa/praxishilfen/practical-solutions-machine-safety/sicherheit-von-maschinensteuerungen/index.jsp

PASCAL yazılımı da, SISTEMA gibi bir doğrulama yazılımıdır. Bu yazılım aracılığı ile EN ISO 13849-1 uygunluk raporu oluşturulabilmektedir. SISTEMA’ya göre daha görsel içeren kullanıcı dostu bir arayüzü bulunmaktadır.

PASCAL yazılımı, emniyet otomasyon ürünleri üreticisi PILZ’in geliştirdiği bir yazılımdır. PASCAL’ı diğer doğrulama yazılımlarından ayıran temel farkı ücretli olmasıdır. Kullanmak ve EN ISO 13849-1 uygunluk raporu oluşturmak veya otomatik hat güvenlik seviyesi belirlemek için, PILZ firmasından lisans satın alınmak zorunludur.

PASCAL yazılımı aracılığı ile EN ISO 138491 uygunluk raporu dışında IEC 62061 standardı uygunluk raporu da oluşturmak mümkündür.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linkten bilgi alabilirsiniz

https://www.pilz.com/en-CN/products/software/services-software/pascal-safety-calculator

Bir de piyasaya Siemens firması tarafından yeni sürülmüş olan, Safety Evaluation with TIA Selection Tool yazılımı vardır.

Kullanımı SISTEMA gibi herkese açık ve ücretsizdir, VDMA library özelliği sayesinde, bu kütüphane formatı uzantısına sahip olan bütün ürünler dışarıdan alınabilmektedir. Siemens in kumanda sistemlerinin emniyet ile ilgili kısımlarına ait olan bütün ürün gamının PL , MTTFd, B10d, DC gibi değişkenlerine bu yazılım aracılığı ile ulaşılabilmektedir.

PASCAL yazılımı gibi Safety Evaluation with TIA Selection Tool yazılımı aracılığı ile de, EN ISO 138491 uygunluk raporu dışında IEC 62061 standardı uygunluk raporu da oluşturmak mümkündür.

https://new.siemens.com/global/en/products/automation/topic-areas/safety-integrated/factory-automation/support/tia-safety-evaluation-tool.html

Bu yazımızda sizler için EN ISO 13849-1 uygunluk raporu oluşturabileceğiniz, otomatik hat güvenlik seviyesi belirleyebileceğiniz 3 farklı yazılımı avantajları ve dezavantajları ile inceledik.

2006/42/AT Makine emniyeti yönetmeliği, EK VII’de belirtilen teknik dosyada bulunması zorunlu olan bu uygunluk raporu için bu yöntemleri kullanabilir, sorularınız olursa bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top